BTW VRIJ FACTUREREN VOOR THERAPEUTEN?

Geplaatst op: 3 juni 2019

BTW VRIJ FACTUREREN VOOR THERAPEUTEN?

hero (2).jpg

Dat zakelijke gedoe binnen je praktijk daar zit je als zorgprofessional zelden op te wachten. Je bent met je praktijk gestart, omdat je mensen wil helpen, voor ze wil zorgen, ze wil

Mag jij BTW vrij declareren?

Dat zakelijke gedoe binnen je praktijk daar zit je als zorgprofessional zelden op te wachten. Je bent met je praktijk gestart, omdat je mensen wil helpen, voor ze wil zorgen, ze wil ondersteunen in de vitaliteit van hun leven!

Wil je ontzorgt worden in het uitzoeken van dit soort praktijken? Wordt dan lid van een beroepsvereniging. Bijvoorbeeld VIV die jou als praktijkhouder/therapeut “volledig in de watten legt”, om maar een uitspraak van een VIV-lid te citeren. Natuurlijk doen wij als vereniging ontzettend veel voor onze leden en vinden we het belangrijk dat er zo mogelijk tijd beschikbaar is voor je praktijk en cliënt-uren. Daarom doen we wat we doen en proberen we je zoveel mogelijk van informatie en stappenplannen te voorzien. De VIV ontzorgt je op vele manieren, ook in zaken voor je uitzoeken en de te ondernemen acties reiken we in een stappenplan aan. De stappenplannen en formats zijn alleen beschikbaar voor leden, maar onze kennis delen we graag met iedereen. Deze keer delen we onze informatie over BTW vrij factureren met je.

Recentelijk hebben we ons weer gebogen over het BTW vrij kunnen declareren. Het is en blijft een dingetje. Je hebt er in ieder geval een lange adem voor nodig. De gemiddelde tijd om telefonisch antwoord te krijgen op deze vraag (ja we hebben met meerdere mensen naar de diverse regio’s gebeld) bedraagt ruim 40 minuten. Hun slogan gaat voor nu wel op: de Belastingdient, leuker kunnen we het niet maken ……..

Daar sluiten we ons voor nu even bij aan. Want makkelijk is het niet. En als VIV gaan we een uitdaging niet uit de weg.

bld_logo_belastingdienst
BTW vrij factureren voor therapeuten, leuker kunnen we het niet maken ….

Indien je als VIV lid opgenomen bent in het RBCZ register of aangesloten bent bij de RBCZ dan bestaat de mogelijkheid om je facturen BTW vrij te declareren. Zie ‘BTW vrijstelling voor geregistreerde RBCZ therapeuten’. In de bijlage van deze vrijstelling vind je ook de brief van de Belastingdienst waarin wordt bevestigd dat RBCZ leden BTW vrij mogen declareren.

In de Staatscourant d.d. 1 april 2016 staat vermeld dat er BTW vrij gedeclareerd mag worden indien de therapeut in het bezit is van een PSBK of MBK diploma. Maar toch blijft er discussie over het wel/niet btw-vrij mogen factureren.

Hoe kan dat?

Omdat de Belastingdienst in diverse inspecties (regio’s) is verdeeld kan het zo zijn dat voor jou regio andere regels gelden. Het klinkt gek, maar het blijkt waarheid, zo leren onze belcontacten met verschillende regio’s. Neem daarom contact op met de Belastingdienst in jouw regio om te checken of het BTW vrij declareren ook voor jou geldt. Of beter nog, laat je boekhouder dit doen. Die heeft vaak kortere en snellere lijntjes.

Neem geen genoegen met een telefonische toezegging, neem alleen genoegen met een schriftelijke verklaring. Dus: laat het op papier zetten zodat je het zwart op wit hebt! Dit is van groot belang (noodzakelijk) om je werkwijze aan te kunnen tonen bij een eventuele controle van de Belastingdienst. Heb je een boekhouder of een accountant, laat die dan voor jou contact opnemen met de Belastingdienst. Ook hier geldt: laat het zwart op wit zetten!