Vergoeding verzekeraar

Om de verspreiding van het Corona virus af te remmen heeft de overheid besloten nu óók online consulten te vergoeden van therapeuten die daarvoor in aanmerking komen. Lees hier meer en de voorwaarden.

Vergoeding Aanvullende zorg en vergoeding Alternatieve geneeswijzen: de mogelijkheden op een rij

Ben jij cliënt van een VIV-therapeut? Dan wil je uiteraard graag weten of de behandeling (deels) vergoed wordt vanuit jouw aanvullende verzekering. We zetten de verschillende opties voor je op een rij.

Lees hieronder verder voor uitgebreidere informatie.

3 opties

Er zijn 3 verschillende vergoedingsopties van alternatieve geneeswijzen bij zorgverzekeraars van behandelingen door VIV leden:

  1. Jouw behandeling komt niet in aanmerking voor een vergoeding.
  2. Je krijgt alleen een vergoeding als jouw therapeut voldoet aan de opleidingseisen van jouw zorgverzekeraar.
  3. Jouw behandeling krijgt een vergoeding als jouw therapeut is ingeschreven in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ) en op basis daarvan in de zorggids vermeld staat.

De vergoedingsmogelijkheden nader uitgelegd:

Vergoedingsoptie zonder zorgverzekeraar

Je ontvangt professionele en deskundige therapie en/of coaching die je volledig zelf moet betalen. Je krijgt een factuur/nota van je behandelaar.

Tegemoetkoming werkgever of aftrekpost belastingdienst

Overleg met je werkgever of er een vergoeding mogelijk is.

Check bij de belastingdienst welke zorgkosten voor jou mogelijk aftrekbaar zijn.

Vergoeding bij de juiste opleidingseisen

Zorgverzekeraars vergoeden alleen VIV-leden die náást hun beroepsopleiding beschikken over een diploma Medische Basiskennis en of Psychosociale Basiskennis (MBK/PSBK)

Vergoeding bij RBCZ

De volgende zorgverzekeraars vergoeden uitsluitend therapeuten die geregistreerd zijn bij RBCZ en vermeld staan in de VGZ-zorggids.

Coöperatie VGZ (therapeut moet RBCZ en VGZ-Zorggids geregistreerd te zijn): 
VGZ,  Promovendum, NationalAcademic, IZZUnivéZEKURUMC.

VIV-therapeuten houden zich bezig met integrale zorg, waaronder natuurlijke geneeswijzen. Vergelijkingssites de zorgwijzer en independer vertellen per zorgverzekeraar welke zorg je precies vergoed krijgt.

De factuureisen

Als je wilt dat de behandeling alternatieve geneeswijzen van jouw VIV therapeut vergoed wordt, is het belangrijk dat de juiste gegevens op de factuur staan. Op de speciale pagina over zorgverzekeraars vind je terug wat er precies op de factuur/nota van jouw behandelaar moet staan, zoals de prestatiecode(s). Zorg ervoor dat bij facturen aan CZ óók de behandelwijze bij je prestatiecode vermeld staat.

Voor vergelijkingen kun je gebruik maken van de overzichten ‘Alternatieve geneeswijzen van Zorgwijzer’ en ‘Vergoedingen alternatieve geneeswijzen’

Kijk hier voor het totaaloverzicht van zorgverzekeraars in Nederland