In algemene zin blijven alle verzekeraars alternatieve zorg verzekeren via de aanvullende verzekering. Het is niet zo dat alle verzekeraars alle therapieën vergoeden. Er bestaan zo’n 6000 verschillende therapieën. Daar zitten per verzekeraar en per verzekering verschillen in. Het is ook niet zo dat iedere aanvullende verzekering dekking geeft voor alternatieve zorg. Soms dien je een duurdere aanvullende verzekering te nemen om alternatief gedekt te krijgen. De therapeut kan een indicatie geven over de vergoedingen, maar staat nooit garant voor de daadwerkelijke vergoedingen.
Overzicht 2024
- Voor de merken die alternatieve zorg vergoeden en verbonden zijn aan Achmea, geldt dat de therapeut daar gebruik van kan maken met vermelding van een passende prestatiecode. Wat vergoed wordt vind je op de website van Zilveren Kruis
- Bij VGZ en aan haar verbonden merken dient je therapeut in de zorgwijzer vermeld te staan (dit verlangt van de therapeut een registratie bij RBCZ). Zoek op de website van VGZ of je therapeut vergoed wordt.
- Bij CZ dient bij de vermelding natuurgeneeskunde een nadere specificatie te worden gegeven. Op de website van CZ wordt vermeld welke therapieën door deze verzekeraar voor vergoeding in aanmerking komen.
- Bij Menzis worden de alternatieve therapieën niet nader benoemd. Declareren onder natuurgeneeskunde of psychosociale zorg lijkt dan de aangewezen manier. (NB. Homeopathie wordt uitsluitend vergoed op voorschrift van een arts. Craniosacraal therapie en ortomoleculaire behandelingen worden niet vergoed.
- Nationale Nederlanden biedt CZ zorgverzekeringen aan en vergoedt de behandelingen van bij VIV aangesloten therapeuten onder de CZ condities.
Bovenstaande geldt enkel en alleen voor door de zorgverzekeraars erkende beroepsverenigingen. De VIV wordt door bovenstaande verzekeringen die vergoeden erkend.
Al deze informatie is openbaar beschikbaar.
Meer informatie vind je ook op de ZORGWIJZER, pagina psychosociale therapie of de ZORGWIJZER, pagina integrale therapie.