PRACTICE BASED WERKEN

Geplaatst op: 15 oktober 2020

PRACTICE BASED WERKEN

home-1920x1200.jpg

Jij bent overtuigd van jouw methodiek en werkwijze

Jij bent overtuigd van jouw methodiek en werkwijze, wij als jouw beroepsvereniging ook, maar hoe spreek je een grotere groep mensen aan voor jouw praktijk? Dat doe je door de effectiviteit van jouw werkwijze, de resultaten, zichtbaar te maken. Dit doe je middels Practice Based te werken.

Evidence Based Practice is over het algemeen bekender dan Practice Based. Hierbij gaat het erom wetenschappelijk bewijs te integreren in je praktijk, waarbij rekening gehouden wordt met de expertise van de behandelaar, de hulpvraag van de cliënt en de beschikbare middelen (Kalf & Beer, 2011).

Het vormt de basis voor:

magnifying-2681372_640-1-300x147
VIV therapeuten maken hun effectiviteit zichtbaar
  • Klinische beslissingen (op basis van bewijs)
  • Doeltreffendheid en doelmatigheid van zorg (zinnig – zuinig)
  • Herkomst en definitie

Het draait hierbij om 3 perspectieven waaruit je als zorgverlener afwegingen maakt en beslissingen neemt tijdens jouw handelen of je bovenstaande 3 punten toepast in je praktijk. Je laat het aansluiten bij de perspectieven van:

  1. De cliënt
  2. De therapeut
  3. Het wetenschappelijk bewijs

“Het gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste externe bewijs bij het nemen van beslissingen over de zorg voor individuele patiënten, rekening houdend met de ervaring en het inzicht van de beroepsbeoefenaar en de wensen, voorkeuren en verwachtingen van patiënten” (EBP, 1996: David Sackett)

Wat is PBE?

PBE staat voor Practice Based Evidence. Dit houdt in dat je werk en behandelwijze gericht is op de ervaring van de zorgverlener in combinatie met de gegevens van individuele cliënten die aangeven dat de betreffende interventie werkt.

Omdat wetenschappelijk onderzoek bewijs levert voor een bepaalde manier van werken en zonder de praktijkervaring kan niet bepaald worden of de methode werkt, wordt het handelen van de zorgverlener aangescherpt op basis van de opgedane ervaring.

Omdat bij de meeste methodes die zijn ontwikkeld geldt dat er een wetenschappelijke onderbouwing aan ten grondslag ligt, past de zorgverlener deze toe op hun cliënten. Binnen de praktijk doen de zorgverleners veel ervaring op die weer gebaseerd is op de verschillende werkmethodes. Hieruit ontstaat de mogelijkheid dat PBE (Practice Based Evidence) ook EBP (Evidence Based Practice) wordt. Alleen is daarvoor data nodig. En hoe krijg je die?

Van Practice Based naar Evidence Based

Daarvoor heb je data voor nodig. En die data verkrijgen we door de werkervaring die de zorgverleners hebben opgedaan in het behandelen van veel  verschillende cliënten en de daarbij behorende dossieropbouw. Vanuit de jarenlange werkervaring van de zorgverlener met verschillende vraagstukken waarmee cliënten in de praktijk komen, weet deze welke interventies het beste bij welke cliënten passen. En dit is door die ervaring maatwerk geworden!

Iedere zorgverlener heeft een groot scala van interventies ter beschikking staan. Maar pas door de jarenlange ervaring kunnen de juiste interventies gebruikt en toegepast worden.

Wanneer EBP en PBE samenkomen wordt het complementair, een geheel wat elkaar aanvult en niet uitsluit.
Het wetenschappelijk onderzoek (EBP) is noodzakelijk voor het bewijs van een bepaalde manier van werken. De praktijkervaring van de zorgverleners en de daarin behandelde cliënten (PBE) geeft inzicht of een behandeling/methode werkt.

VIV en Practice Based Werken met Evicare

VIV streeft al jaren naar het verhogen van de toepasbaarheid, kwaliteit en erkenning van Best Practices en Practice Based Werken. Een erkenning voor iedere VIV en CAM-therapeut in het werkveld, alsook voor hun cliënten.

Vanuit eigen succesvolle ervaringen onder haar leden en hun cliënten heeft VIV in 2019 deelgenomen in een werkgroep wat geleid heeft tot een samenwerkingsverband met Evicare in 2020 en kunnen we met trots zeggen dat er nu een mogelijkheid is die data op een professionele, geautomatiseerde manier te verkrijgen binnen ons Complementaire Werkveld. Daarnaast krijgen VIV leden korting bij Evicare, ook altijd mooi meegenomen!

Geïnteresseerd? Lees hier verder voor meer informatie over Practice Based werken met VIV en Evicare.

Wist je dat het merendeel van de coaches en therapeuten die een succesvolle praktijk zeer bewust met hun data omgaan? En dat dit één van de redenen is voor hun succes? Lees hier onze blog over ‘Succesvolle coaches en therapeuten’ en word zelf ook succesvoller!

Tip: Lees ook onze blog over ‘De mindset van een complementaire therapeut’