WAT IS PSYCHOSOCIALE ZORG

Geplaatst op: 26 november 2020

WAT IS PSYCHOSOCIALE ZORG

home-1920x1200.jpg

Psychosociale zorg is een vorm van zorg waarbij de nadruk ligt op de reactie van jou als mens op je omgeving.

Psychosociale zorg is een vorm van zorg waarbij de nadruk ligt op de reactie van jou als mens op je omgeving. Welk gedrag vertoon je bij welke (re)actie vanuit de mensen in jouw omgeving? Welke psychische flexibilieit heb je beschikbaar bij onverwachte momenten? Hoe is je verwerking van ingrijpende gebeurtenissen? Steeds weer wordt gekeken naar de wisselwerking tussen jouw gedrag als mens in reactie op jouw omgeving.

people-2557451_1920-300x200
Psychosociaal consult

Coaching

Veel van onze coaches hebben zich doorontwikkeld tot psychosociaal therapeut en zijn wanneer ze voor vergoeding in aanmerking komen geregistreerd in een register. Hiermee worden hun consulten vaak vergoed door zorgverzekeraars. Coaching wordt door zorgverzekeraars niet als behandelvorm van pyschosociale zorg gezien en om die reden niet als psychosociaal consult aangemerkt en dus ook niet vergoed.

Psychosociale zorg gaat uit van een beperking, een probleem of een klacht die je belemmert in je dagelijkse gedragingen. Bij onze coaches kan je uiteraard ook met stress, beperkingen en klachten terecht. Zij bieden begeleiding die je helpt om je op positieve zin te veranderen. Je hoeft voor coaching niet persé een klacht te hebben. Een coach behandelt je niet, maar gaat uit van je geestelijke vermogens om tot inzicht te komen over je eigen gedrag. In tegenstelling tot bij psychosociale zorg gaat het bij coaching niet over klachtbehandelingen, ziekte en genezen, maar met name over het vergroten van je draagkracht en vitaliteit.

Je hoeft dus niet ziek te zijn of een klacht te hebben om een coach te bezoeken. En wij van VIV en onze VIV leden vinden dat dit altijd geldt, ook voor het bezoeken van een psychosociale therapeuten een masseur, acupuncturist, reflexoloog of homeopaat hoef je niet ziek te zijn. Sterker nog, bezoek eens wat vaker een VIV therapeut bij jou in de buurt!

Wandelcoaching en psychosociale zorg

Een psychosociaal consult hoeft niet altijd binnen op een stoel of vanachter een tafel plaats te vinden. Juist niet, want beweging is belangrijk! Heb je er al eens aan gedacht om een therapeut of coach op te zoeken die met jou de natuur in gaat? Je laat lopen tijdens het denken en praten en daarmee een nieuwe dimensie toevoegt aan jullie gesprek samen? Het is bewezen dat buitenlucht en activiteiten in de natuur een positieve bijdragen leveren aan het brein, je creativiteit, de gezondheid en je algemene vitaliteit.

Tussendoor kan je zitten, stilstaan, notities maken en reflecteren. Je coach of therapeut kan je inzichten vergroten en je helpen stappen te zetten. En bij wandelcoaching kan dat letterlijk én figuurlijk. Onze lichaamsgerichte coaches en therapeuten kunnen je daar alles over vertellen, maar het je vooral laten voelen en ervaren. Ze brengen je weer in verbinding met jouw kern, je ware essentie, vanuit een holistische visie.

people-5285720_1280-768x461
Gesprekken tijdens coaching of een psychosociaal consult kunnen ook buiten plaatsvinden.