VERGOEDING ZORGVERZEKERAARS 2021

Geplaatst op: 17 januari 2021

VERGOEDING ZORGVERZEKERAARS 2021

home-1920x1200.jpg

Wat als je er voor kiest om zorg aan te bieden die niet door een zorgverzekeraar wordt vergoed in 2021?

Wat als je er voor kiest om zorg aan te bieden die niet door een zorgverzekeraar wordt vergoed in 2021?

Veel van onze leden kiezen ervoor om zich te confirmeren aan de regels van zorgverzekeraars om hun cliënten voor vergoeding van hun consulten in aanmerking te laten komen. Dit confirmeren is echter geen eis voor het VIV lidmaatschap, wist je dat?

Er zijn voor jou als zelfstandig en holistisch werkende coach of therapeut meer redenen om lid te worden van onze beroepsvereniging. We noemen dit collectieve voordelen,  welke je vindt op onze pagina ledenvoordeel!

Wie is VIV Nederland?

magnifying-2681372_640-1
VIV is al meer dan 20 jaar dé beroepsvereniging voor holistisch werkende professionals. Wij hebben als missie een beweging in gang te zetten, waarbij de maatschappij niet meer denkt in termen van ziektekosten maar in termen van vitaliteit. Nog vaak worden holistische geneeswijzen gezien als alternatieve geneeskunde. Wij willen ons mooie vak omvormen tot complementaire, oftewel aanvullende zorg. Waarin de reguliere zorg nauw samenwerkt met onze vitaliteitsprofessionals. Omdat wij erin geloven dat een cliënt op die manier de beste kwaliteit van leven kan krijgen tegen de juiste kosten. Mét behoud van menselijke maat.

Vergoed te worden door zorgverzekeraars kan een keuze zijn om lid te worden van onze vereniging, maar wij zijn er voor álle complementaire werkende professionals die op integrale wijze en met een holistische visie werken. (Zie onze ledeneisen voor hun kwaliteiten!)

Nog studerende en toch al lid worden? Dat kan!

Zit je, of ga je naar het laatste jaar van jouw opleiding tot complementair therapeut en wil je al lid worden van onze vereniging, dan kan dat. We hebben een aangepast studentlidmaatschap.

Lid worden om vergoed te worden?

Onze vereniging zoekt gemotiveerde coaches en therapeuten met een holistische visie en integrale aanpak. Vergoeding door zorgverzekeraars is een keuze van jou als (toekomstig) lid, maar geen must voor ons lidmaatschap. Door onze kennis, ervaring en netwerk met zorgverzekeraars ligt het wel binnen onze mogelijkheden om daarin van betekenis te zijn voor complementair werkende coaches en therapeuten. En uiteraard spannen we ons daar ook voor in.

Wordt coaching vergoed door zorgverzekeraars?

Nee, coaching komt niet in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. De zorgverzekeraar ziet dit als dienstverlening en niet als zorg.

Wanneer komt jouw consult dan wel in aanmerking voor (gedeeltelijke) vergoeding door zorgverzekeraars? De zorg uit de zorgverzekeringswet valt onder het basispakket en wordt voor iedere verzekerde vergoed door de zorgverzekeraar waarbij je cliënt is aangesloten. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Het basispakket dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek.

Zowel coaching als complementaire zorg vallen niet binnen het basispakket en komen derhalve niet in aanmerking voor vergoeding.
Wanneer dan wel? Als je cliënt naast het basispakket een aanvullende verzekering neemt, kan hij/zij daar een pakket kiezen met vergoeding voor complementaire, alternatieve zorg.

Wanneer worden consulten CAM therapeuten vergoed?

CAM therapeuten, Complementary and Alternative Medicine therapeuten, zijn holistisch en complementair werkende therapeuten. Dit wil zeggen dat zij zorg leveren die een aanvulling is op reguliere zorg en bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de cliënt.

Ook online consulten worden veelvuldig vergoed in deze tijd.

De eisen waar jij als therapeut aan moet voldoen geven we je hieronder in een overzicht weer:

Eisen zorgverzekeraars om voor vergoeding in aanmerking te komen.:

  • Je hebt een diploma Medische of Psychosociale Basiskennis volgens de PLATO normen
  • Een meerjarige en erkende complementaire beroepsopleiding op HBO niveau
  •  Via Vektis een AGB code aangevraagd
  • Factureert volgens hun normen met de juiste prestatiecode
  • Bent lid van een erkende beroepsvereniging
  • En daarbij…. dien je ook aan onderstaande voorwaarden te voldoen
  • Lid zijn van een koepelorganisatie (zoals RBCZ), inclusief het voldaan hebben van contributie (uitsluitend mbt. VGZ. cs.)

Bovenstaande is een keuze richting de zorgverzekeraars, maar geen eis voor ons lidmaatschap. Onderstaande zaken zijn dat wel en dien je óók aan te voldoen wanneer jij in aanmerking wil komen voor vergoeding door zorgverzekeraars in 2021.

  • Kennis meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling (www.vooreenveiligthuis.nl)
  • Stappenplan procedure datalekken (www.datalekken.autoriteitpersoonsgegevens.nl)
  • Correct en volledig factureren
  • Kunnen beschikken over een onafhankelijke klachtenfunctionaris en aangesloten bij een door het Rijk erkende geschillencommissie (controle hierop vindt plaats door inspectiedienst van de overheid, Wkkgz, www.kwaliteitenklachtenzorg.nl
  • Jaarlijks voldoen aan de nascholingsverplichting
  • In bezit van positief VOG die niet ouder is dn drie maanden(en ingeleverd bij secretariaat VIV)
  • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Werken volgens de VIV praktijkcode
  • Werken met een behandelovereenkomst, informed consent
  • Volledig meewerken aan de 5 jaarlijkse visitatie
  • Toegelaten zijn tot de VIV, inclusief het voldaan hebben van de contributie
  • Duidelijke, veilige website

Alle punten in de 2e opsomming zijn ook van toepassing voor (nieuwe) VIV leden die niet voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking (willen) komen.

En de belasting?

Belasting speelt in het kader van vergoedingen geen rol. Of jij wel /niet kiest voor belastingplicht is aan jouzelf en wordt niet collectief aangeboden. De therapeut behoudt hierin een eigen rol en keuze, dat willen wij niet opleggen.

We hebben aanvullende informatie voor je in onze blog btw vrij factureren voor therapeuten.

En verder?

Download hier de brochure van de overheid:
“Meest gestelde Wkkgz vragen door zorgprofessionals”

“Kijk voor actuele vergoedingen per zorgverzekeraar op onze pagina onder cliënten: ‘Vergoeding door zorgverzekeraars

Ruim-tweehonderd-aanmeldingen-Levenseindekliniek1-1