ONTSPANNEN, LOSLATEN EN VERTROUWEN VOOR VITALITEIT

Geplaatst op: 30 juli 2021

ONTSPANNEN, LOSLATEN EN VERTROUWEN VOOR VITALITEIT

b-1.jpg

Ontspannen, wie wil dat niet?

Ontspannen, wie wil dat niet? “Dan moet je gewoon loslaten”, ken je die? Ja, gewoon ontspannen, loslaten en vertrouwen. “Makkelijker gezegd dan gedaan”, is een veelgehoorde kreet in de praktijk van onze VIV leden. Want hoe doe je dat nou, ontspannen? Loslaten? Vitaler leven?

Ontspannen is loslaten en essentieel voor een vitaler leven

Een weergave uit de praktijk van een massagetherapeute:

Ze ligt op haar rug op mijn massagetafel en voelt echt wel dat haar schouders naar voren gericht zijn in plaats van ontspannen op de tafel. Ze weet ook echt wel dat het veel beter voor haar zelf zou zijn als ze “gewoon” kan ontspannen. Maar haar lichaam doet het niet of in ieder geval niet uit zichzelf.

Als ik mijn handen tussen haar schouders en de massagetafel leg, als uitnodiging om verder te zakken, voel ik haar verstrakken onder mijn handen. Ze voelt de uitnodiging en voelt daarnaast haar eigen weerstand tegelijkertijd.

De weerstand om zich toe te vertrouwen, over te geven aan het moment van rust en om de aanwezige spanning los te laten. Ik weet het en zijn weet het, ze heeft altijd alles alleen moeten doen en ze kan het ook heel goed alleen doen. Maar dat hoeft nu niet… Ze is echter gewend om de touwtjes altijd strak in eigen hand te houden en om die nu zomaar los te laten.

Het lichaam houdt het bekende, vertrouwde patroon van het aangespannen vasthouden van de touwtjes nog even aan. Het is zwaar, ze wil dit niet meer, geeft ze aan. Ook de pijn in haar schouders vertelt haar dat het zo niet veel langer meer vol te houden is, het niet langer zo door kan gaan.

Het is tijd voor een andere manier, een zachtere en meer liefdevollere manier, met name voor zichzelf. Langzaam en met een schokje dalen haar schouders een klein stukje. Ik voel het, zij voelt het en we geven het de tijd.

Ze is onderweg naar meer ontspanning en loslaten. En iets wat je jaren op een bepaalde manier hebt gedaan, vaak tientallen jaren. Heb je zelden tot nooit in 1 dag aangepast naar een nieuwe manier. Dit vraagt tijd en een liefdevolle blik naar de tijd die het lichaam hiervoor neemt.

Het lichaam spreekt, wie luistert?

Binnenkort een nieuwe blog over ontspannen, loslaten en vertrouwen voor meer vitaliteit.

Dan met een weergave uit de praktijk van een psychosociaal coach en therapeut.

b-1
Afdrukken