VITALER LEVEN DOOR LOSLATEN EN VERTROUWEN, HOE DOE JE DAT?

Geplaatst op: 27 september 2021

VITALER LEVEN DOOR LOSLATEN EN VERTROUWEN, HOE DOE JE DAT?

meditation-1287207_1920.jpg

Een veelgehoorde kreet in de praktijken van onze VIV-leden is “Hoe doe ik dat dan?”

Een veelgehoorde kreet in de praktijken van onze VIV-leden is “Hoe doe ik dat dan?”
En het antwoord weten in je hoofd, betekent niet dat je het ook om kan zetten naar handelen. Weten is namelijk niet hetzelfde als kunnen en dat geeft de vragen:

  • Hoe laat ik los?
  • Wat moet ik doen om me meer ontspannen?
  • Hoe vertrouw ik meer en makkelijker?

Het lichaam spreekt, wie luistert?

Elke verandering start met bewustzijn. Dat geldt ook voor het ontspannen, loslaten en vertrouwen. Wil je meer vitaliteit, dan moet je eerst weten waar deze stagneert.

Een weergave uit de praktijk van een psychosociaal coach en therapeut:

Ze zit halverwege de zitting van haar stoel en oogt alsof ze elk moment weer uit haar stoel op kan springen. Ze praat honderduit over wat ze allemaal al gedaan heeft en ondersteunt dit met handgebaren. Ik hoor hoe de adem opraakt tijdens het spreken, ze heeft een hoge ademhaling, de borst gaat op en neer tijdens het ademhalen.

Ik vraag haar naar de reden van haar komst en ze wordt stil. Haar lichaamshouding verstijfd zich en ik zie de spanning in haar lichaam toenemen. Haar adem stokt even en ik zeg haar dat het ok is de tijd te nemen om te voelen wat ze hierin nu met mij wil delen.

Ze valt stil en kijkt me aan. Ik doorbreek het en vraag haar of de stoel comfortabel genoeg is. Ze gaat met haar aandacht naar zichzelf en de stoel. “Kan je de stoel onder je voelen?” vraag ik haar? En het antwoord duurt even, maar is een ‘ja’. “En kan je de rugleuning ook voelen?”, vraag ik. Ze gaat verzitten naar een manier waarop ze nu óók de rugleuning kan voelen en ze me bevestigend kan antwoorden.

Afstand geeft vertrouwen

Met compassie kijk en luister ik. “Wat brengt je hier?” vraag ik nu nog eens met een zachtere stem. En ze begint opnieuw te praten. Rustiger, zachter, bedachtzamer en vermoeid. De moeheid klinkt door in haar stem en wordt zichtbaar in haar lichaam die meer en meer onderuit zakt. Ze weet dat ze het op deze manier niet langer volhoudt op haar werk, maar ze vindt het zo leuk en ze zou niet weten wat ze anders moet of kan …

Het lichaam heeft hard gewerkt, zij heeft hard gewerkt. We starten met ontspannen op de stoel en bewust ademen. Ze begint te huilen. Dit is nu net wat ze niet wilde voelen, die moeheid. Dit voelt als falen, vertelt ze en ze komt juist om te horen wat ze moet doen om met vertrouwen weer door te kunnen … Een reeks van gedachten en overtuigingen volgen:

  • Ik ben een paar dagen vrij geweest en dat had ik niet moeten doen. Ik had de verkeerde tijd gekozen, dat had ik van tevoren eigenlijk zelf al kunnen bedenken.
  • Er ligt nu zoveel te doen en dat moet ik aanpakken, daar ben ik tenslotte voor aangenomen, maar het is zoveel en dadelijk denken ze dat ik het niet kan
  • Ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen
  • Help, ik weet niet meer wat ik moet doen.
  • Ik ben hier ook gewoon niet goed in …

Haar stem is verandert. Haar lichaam heeft vele houdingen en momenten van spanning laten zien.

Laten we even afstand nemen van deze situatie en eerst even iets anders doen. Laten we starten met weer leren voelen hoe jij je voelt, hoe jouw lichaam zich voelt. Luisteren naar wat je lichaam jou te vertellen heeft. Alles is al in jou aanwezig. Zullen we samen even stil zijn? Samen onderzoeken welke gedachten en overtuigingen een rol spelen? Natuurlijk nemen we je vraag mee. Zodat jij je weer leert verbinden met jouw ware zelf, je passies, talenten, wie jij in essentie bent.

Na een aantal minuten stilte en ademen stel ik haar nog eens de vraag: “Wat brengt je hier?” Ze geeft aan dat ze het gevoel heeft dat ze er alleen voor staat en haar collega’s werk afschuiven en ze getest wordt. Ze voelt zich buitengesloten. Ik zie haar en hoe haar lichaam reageert. Ik hoor de woorden die ze spreekt en hoe haar stem trilt. Dit is waar het voor haar in de kern om draait. Hier zit haar verdriet en de pijn die zo intens en moeilijk voelbaar en aanvaardbaar is. “Herken je dit uit andere situaties? Vraag ik haar en de sessie gaat voort …

Lichaam en geest zijn beide belangrijk

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en VIV therapeuten kijken op een holistische manier naar jou. Of je nu op de behandeltafel ligt voor een massage of in de praktijk voor een psychosociaal consult. De non-verbale aspecten zijn net zo belangrijk als de verbale aspecten.

meditation-1287207_1920

Neem eens contact op met een van onze leden om kennis te maken en te ervaren op welke manier zij jou (weer) meer in contact kunnen brengen met jouw vertrouwen en jouw (levens)vitaliteit.

Klik hier en vind een therapeut bij jou in de buurt