ER ZIJN 100 MANIEREN OM IETS TE DOEN

Geplaatst op: 2 juni 2022

ER ZIJN 100 MANIEREN OM IETS TE DOEN

image-768x434.png

Geschreven door een VIV lid

Geschreven door een VIV lid

image

Een geleerde les uit het verleden

Jaren geleden nam ik oefeningen waar van hulpverleners. De meeste oefeningen waren voor de brandweer. De hele dag werden dezelfde oefening aan verschillende brandweerlieden aangeboden. Vaak ging het om een aantal competenties; samenwerken, communicatie of leiderschap. Het was tijdens één mijn waarneemopdrachten dat we na de oefening de terugkoppeling gaven. Mijn collega van de brandweer over de inhoud en ik over het proces. Deze man die we waarnamen was heel onzeker en vroeg bij alles hoe wij het graag hadden gezien.

Als je een brandweerman de kans geeft om te vertellen hoe hij de brand had geblust dan zal hij het niet laten. Na iedere waarneming hoorde ik hoe het wel had gemoeten, met andere woorden hoe hij het had aangepakt.

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Na vele jaren van ervaring kan ik je 1 ding zeggen. Kijk naar 8 oefeningen en 8 verschillende brandweerlieden en je ziet 8 verschillende oplossingen om een brand te blussen. Er zijn vele manieren om een brand te blussen. Rechtsom of linksom de brand gaat uit.

Mijn zoon zat op de middelbare school en bij elke prestatie, opdracht of werkstuk was hij onzeker of hij het goed deed, hoe de leraar het graag had gehad. Waarop ik hem uitlegde dat er wel 100 manieren zijn om iets vorm te geven en dat zijn manier helemaal oké is.

Vergeet niet je eigen wijsheid

Als innovator ben ik de hele dag bezig met dingen te verbeteren. Workshops, stappenplannen en werkwijzen. De hele dag ben ik bezig met het verbeteren van het functionering van mijn cliënten. Totdat ik een brandweerman werd die de hele dag iedereen vertelde dat er altijd een betere manier was, namelijk mijn manier. Ik was mijn eigen wijsheid vergeten. Er zijn 100 manieren om iets te doen en mijn manier is er één van en er zijn 99 andere manieren.

Als jij weer eens een goed advies geeft aan een ander, bedenk dan, ben je een brandweerman of is het echt waardevolle feedback?

image-9-768x512