WIJZIGING KOR, KLEINE ONDERNEMERS REGELING THERAPEUTEN

Geplaatst op: 30 oktober 2019

WIJZIGING KOR, KLEINE ONDERNEMERS REGELING THERAPEUTEN

home-1920x1200.jpg

De KOR (Kleine Ondernemers Regeling) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020

De KOR (Kleine Ondernemers Regeling) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kan elke ondernemer gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft en mag je in elke rechtsvorm gebruiken.

De KOR is voortaan een keuze, voor iedere rechtsvorm! De keuze moet uiterlijk vier weken voorafgaand aan het belastingtijdvak worden gemaakt. (De periode waarin de vrijstelling van toepassing moet worden). Wil je de nieuwe KOR direct per 2020 laten ingaan? Let dan op dat je jouw verzoek uiterlijk 20 november 2019 hebt ingediend bij de Belastingdienst. Dit kan via het aanmeldingsformulier.

KOR interessant voor mijn praktijk?

Hoe weet je nu of het interessant is om te kiezen voor KOR voor jouw praktijk?
Het is lastig om die vraag met één antwoord dat voor iedereen van toepassing is te beantwoorden. Wanneer je het precies wil weten, benader dan hiervoor jouw boekhouder.

Voor veel therapeuten kan de KOR interessant zijn, omdat zij vooral particulieren als klant hebben en die kunnen geen btw verrekenen.
Bij dezelfde verkoopprijs als vóór gebruik van de nieuwe KOR wordt jouw marge hoger en dat maakt de KOR mogelijk interessant voor jou.

Ga je echter een investering doen? Dan kun je als je de nieuwe KOR gebruikt, de btw op die investering niet verrekenen als voorheffing.

Of heb je in de afgelopen 5 jaren btw op investeringen als voorheffing afgetrokken? Denk dan ook na, want dan krijg je te maken met een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaren meer is dan 500 euro. Je moet dat bedrag aan btw dan terugbetalen. (En voor investeringen in onroerend goed reken je dat met 10 jaren).

KOR is een keuze.
Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt.

Dit is wat de Belastingdienst erover zegt

bld_logo_belastingdienst
“Doet u op dit moment geen aangifte,
omdat u alleen vrijgestelde prestaties verricht?
Dan verandert er voor u niets.”

Veel therapeuten hebben vrijstelling van btw-verplichting. Heb jij dat ook? Dan verandert er niets en heb je hiervan al een brief ontvangen van de Belastingdienst.

Heb jij (nog) geen brief ontvangen van de Belastingdienst inzake de KOR? En (nu nog) geen vrijstelling van btw? Dan kan het zijn dat je die met de nieuwe KOR ‘automatisch’ per 01-01-2020 krijgt. De nieuwe KOR is namelijk een vrijstelling van btw, mits je minder dan €20.000,= per jaar omzet in jouw praktijk.

Veranderingen die dit met zich meebrengen:

  • Je doet geen btw aangifte meer.
  • Je stuurt geen btw-facturen meer. Je hoeft voor de btw zelfs helemaal geen facturen meer te versturen.
  • Je rekent geen btw meer aan jouw klanten en je trekt de btw die je betaalt ook niet meer af.

Dit is wat de Kamer van Koophandel over KOR zegt

Je kunt de nieuwe KOR pas aanvragen als je ondernemer bent en een btw-identificatienummer hebt.

kvk
Lees wat de KvK over de KOR veranderingen schrijft
  • Start je vóór 20 november 2019? Als je aanvraag voor de nieuwe KOR vóór 20 november bij de Belastingdienst binnen is, kun je de nieuwe KOR vanaf 1 januari 2020 toepassen. Je moet dan nog wel aangifte btw indienen over het vierde kwartaal van 2019.
  • Start je ná 20 november 2019 en vóór 1 januari 2020? De eerstvolgende mogelijkheid om de nieuwe KOR te gebruiken is per 1 april 2020. Je aanvraag moet voor 1 maart 2020 bij de Belastingdienst binnen zijn. Je moet aangifte btw indienen over het vierde kwartaal 2019 en het eerste kwartaal 2020.
  • Start je op of na 1 januari 2020? De eerstvolgende mogelijkheid om de nieuwe KOR te gebruiken is per 1 april 2020. Meld je uiterlijk 4 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij de Belastingdienst. Je moet aangifte btw indienen over in ieder geval het eerste kwartaal 2020.

Je kunt de nieuwe KOR pas toepassen nadat de Belastingdienst je dat schriftelijk heeft bevestigd.

Je omzet vooraf inschatten

Hoe weet je vooraf 100% zeker dat je onder de omzetgrens van  € 20.000,- blijft?
Soms weet je dat écht zeker, maar soms niet. Een schatting maken van je omzet kan hier met dit handige hulpmiddel.

Wat als je boven de € 20.000,= grens uitkomt?

Wat als je boven deze omzetgrens uitkomt? Dan meld je dit bij de Belastingdienst met dit afmeldingsformulier. Bij voorkeur vanaf het moment dat dit je duidelijk wordt en hoor je vervolgens hoe je de administratieve-vrijstelling ongedaan moet maken en wat dit inhoudt voor het betalen/vorderen van je btw.

Je keuze geldt voor minimaal 3 jaar, of tot je de 20.000 euro omzet overschrijdt.

omzet-1

Bronnen:
Blog Accountanders
Belastingdienst
Kamer van Koophandel
Nieuwsberichten VIV
Actualiteiten interne blogs VIV-leden (in te zien na inloggen)