WEBSITE EISEN VOOR THERAPEUTEN

Geplaatst op: 6 november 2019

WEBSITE EISEN VOOR THERAPEUTEN

Checklist-250x201.jpg

Op 1 januari 2016 is de wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg

Op 1 januari 2016 is de wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg, WKKGZ ingegaan. Dit brengt eisen aan de website met zich mee voor therapeuten en andere zorgprofessionals.

WKKGZ stelt eisen

  • Aansluiting bij een door het rijk erkende geschillencommissie.
  • Te beschikken over een procedure huiselijk geweld. 
    (Een stappenplan hiervoor vind je hier).
  • Een gratis en onafhankelijke klachtenfunctionaris voor haar cliënten beschikbaar hebben.
  • De procedure/het stappenplan voor het indienen van een klacht/het benaderen van de klachtenfunctionaris duidelijk vermeld op de website of duidelijk vermelden met een link naar de site van de CAMCoop.

Met de komst van de WKKGZ wordt een website indirect verplicht gesteld, voor iedere zorgverlener. Lees hier meer.
VIV adviseert iedere therapeut informatie over de procedure huiselijk geweld te delen op zijn/haar website en dat je hiernaar handelt te vermelden.
VIV leden zijn net als RBCZ leden verplicht zowel de procedure van huiselijk geweld als de handeling volgens de meldcode huiselijk geweld op hun website te vermelden.

Wat moet er op je website staan?

Om aan de website eisen voor therapeuten te voldoen, moeten de volgende aspecten op je website terug te vinden zijn:

  • Adresgegevens praktijk.
  • Bereikbaarheid therapeut (telefonisch, per e-mail).
  • Bereikbaarheid praktijk: met auto, OV en opgave parkeermogelijkheid.
  • Registratie gegevens. (Kvk nummer, BTW identificatienummer, AGB codes, registratienummer beroepsvereniging en koepel worden vanwege fraudegevoeligheid geadviseerd niet op je website te plaatsen. Je moet deze registratiegegevens zoals je lidmaatschapsnummer e.d. wel op je factuur vermelden).
  • Lidmaatschapsvermelding beroepsvereniging(en) en koepelorganisatie. Bij voorkeur met logo en link naar de website van de betreffende organisatie.
  • Informatie / opleidingen die ten grondslag liggen aan het uitvoeren van de genoemde diensten (bewijs van kennis en kunde en bepalend voor de vakbekwaamheid die de cliënt kan verwachten).
  • Stappenplan van een klacht vanuit de cliënt.
  • Beschikbaarheid en benadering klacht-, tuchtrecht en geschillencommissie voor cliënt (zoals hierboven vernoemd).
  • Meldcode huiselijk geweld. (Zowel de procedure of een verwijzing ernaar, als dat je ernaar handelt).
  • Betalingswijze van diensten (inclusief eventuele vergoeding door marktpartijen en zorgverzekeraars met duidelijke vermelding van de voorwaarden per vergoeding/ verzekeraar).
    Let op: De verantwoording voor een vergoeding van de behandeling ligt niet bij de therapeut, maar bij de cliënt.
  • Het is niet verplicht je tarief op je website te vermelden als je het op een andere manier open en transparant communiceert. Je tarief dient echter wel voorafgaand aan de behandeling duidelijk te zijn en leg je vast in je informed consent en in je zorgovereenkomst. VIV leden zijn wél verplicht om conform de praktijkcode open, duidelijk en transparant te zijn over tarieven.
  • Begrijpelijke en ondubbelzinnige informatie over de diensten, of soorten behandeling, zodat de consument voldoende geïnformeerd is om een goede keuze te maken over een te kiezen behandeling, of begeleiding.
  • De website dient voorzien te zijn van een SSL certificaat (beveiliging).

Belangrijk!

Ten alle tijden geldt dat je website vrij dient te zijn van medische claims!

Op bovenstaande punten van website eisen voor therapeuen wordt tijdens een VIV visitatie zowel gecheckt als door de visiteurs geadviseerd.

Van alle procedures vinden VIV leden een stappenplan of voorbeeld onder de downloads van deze website.

Tips voor jouw website

Met onderstaande tips voldoe je niet alleen aan de website eisen voor therapeuten, maar scoor je ook nog eens met jouw marketing!

Website tip 1
Gebruik taal die je klant begrijpt en je doelgroep aanspreekt. Veel therapeuten schrijven uitgebreid over de therapieën die ze beoefenen of over de opleidingen die ze hebben gevolgd.  Hierbij worden vaak vaktermen gebruikt die niet voor iedereen duidelijk zijn. Jouw klant heeft niet jouw vakkennis en zal daarom niet alle vaktermen begrijpen. Een tip is daarom om je woordkeuze goed aan te laten sluiten bij jouw doelgroep. Het verlaagt de drempel voor de websitebezoeker om contact met je op te nemen.
hand-895588_1280-768x542 Je website is ook een onderdeel van je marketing.

Website tip 2
De meeste mensen zoeken tegenwoordig vanaf hun mobiele telefoon naar informatie. Zorg dat je website responsive is (mobiel vriendelijk).
Vraagstukken voor de tuchtcommissie vallen niet onder WKKGZ. Dit is aan de beroepsvereniging. De VIV heeft hiervoor al jaren een samenwerking met een betrouwbaar juridisch adviseur. RBCZ-therapeuten dienen gebruik te maken van de tuchtregeling van RBCZ, genaamd TZC.

Lees meer informatie over komende veranderingen in onze vorige nieuwsberichten:
‘Iedere therapeut een eigen klachtenfunctionaris?’

Lees hier meer over marketingtips voor therapeuten