VERGOEDING ZORGVERZEKERAAR ONLINE CONSULT

Geplaatst op: 26 maart 2020

VERGOEDING ZORGVERZEKERAAR ONLINE CONSULT

home-1920x1200.jpg

Laatste update: 24-04-2020: 

Laatste update: 24-04-2020: VGZ groep, CZ groep, ONVZ en Zilveren Kruis vergoeden
15-04-2020: Ook zorgverzekeraars komen financieel tegemoet.

Meerdere zorgverzekeraars geven in de tijd van de Corona Crisis aan dat er ruimte is voor vergoedingen bij online consulten. Terecht als je het ons vraagt, want de resultaten zijn niet minder. Sterker nog, ze zijn zelfs ooit beter! En met beide resultaten zijn wij als vereniging erg blij!

Goed nieuws dus voor wie de afspraken moest cancelen vanwege twijfels over de voortgang van de vergoeding door de zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars nemen het op aandringen van de overheid nu op in hun pakket. Lees hieronder de voorwaarden en check de mogelijkheden bij jouw zorgverzekeraar!

woman-2937216_1280-768x512
Online consulten worden onder voorwaarden vergoed

Online consult VIV therapeut vergoed*

Tijdens de periode dat de overheid maatregelen heeft getroffen om verspreiding van het Coronavirus te remmen, kunnen zorgverleners ‘zorg op afstand’ leveren onder de volgende voorwaarden:

  • De verzekerde dient akkoord te gaan om de ‘zorg op afstand’ te ontvangen.
  • De zorgverlener dient duidelijk (liefst per mail aan de verzekerde) aan te geven wanneer het consult plaats gaat vinden (conform een regulier consult)
  • De zorgverlener dient duidelijk aan te geven welke applicatie hij gebruikt en dient zich ervan te vergewissen dat dit een veilige AVG proof applicatie betreft en de verzekerde hierover (per mail) te informeren. (Niet veilig zijn Skype, Zoom, Whatsapp en Facetime).
  • De zorgverlener dient voorafgaand aan te geven welk tarief hij hiervoor in rekening brengt zodat de verzekerde kan afwegen of hij/zij wel of geen gebruik hiervan wil maken.

Nederlandse Zorgautoriteit Verruimt Zorg op afstand

17 maart 2020 Publiceerde de Nederlandse Zorgautoriteit NZA een artikel met de aankondiging van extra verruiming in de zorg voor zorg op afstand, online zorg. We citeren:

Wij willen eventuele belemmeringen voor zorglevering op afstand wegnemen. Iedere zorgverlener die zorg op afstand wil leveren, moet dat kunnen doen en niet belemmerd worden door declaratiebeperkingen.

 ©SSK Daarom verruimen wij de mogelijkheden voor het leveren van zorg op afstand door alle eventuele belemmeringen of beperkende voorwaarden in alle zorgsectoren buiten werking te stellen.

Zorgverzekeraars
Wij vragen ook zorgverzekeraars om mogelijke belemmeringen in contracten met zorgaanbieders op dit gebied (bijvoorbeeld verplichte minimale omvang van face-to-facecontact) in deze periode op te schorten. We hebben hierover contact gehad met Zorgverzekeraars Nederland. Zij vinden dit een goede ontwikkeling. Zorgverzekeraars bekijken op dit moment hoe zij hiermee omgaan. We sporen alle partijen in de zorg aan om de geboden ruimte in deze tijd van crisis optimaal te benutten. Wanneer het voor u onduidelijk is hoe u zorg op afstand in uw sector kunt registreren, neem dan contact met ons op 

* noot is dat de therapeut al aan de eisen van de betreffende zorgverzekeraar voldeed om in aanmerking te komen voor (gedeeltelijke) vergoeding van de geleverde diensten.

Bericht Zorgverzekeraar CZ

CZ heeft een aanvulling opgenomen in hun verzekeringsvoorwaarden en ons onderstaande toegemaild:

“In onze verzekeringsvoorwaarden zijn onderstaande artikelen opgenomen met betrekking tot zorgverlening op afstand:

  • Er bestaat recht op vergoeding van fysiek of online contact met een of meer zorgverleners waarbij aan u zorg wordt verleend of u wordt geadviseerd. Onder behandeling verstaan wij geen cursussen en trainingen.
  • Er bestaat geen recht op vergoeding van (kosten van) behandelingen zodra een dergelijke niet-fysieke behandeling redelijkerwijs niet mogelijk is of naar verwachting niet tot de te verwachten resultaten leidt. Bijvoorbeeld: manuele therapie of het aanbrengen van een vulling bij mondzorg is telefonisch niet mogelijk, terwijl geestelijke gezondheidszorg (GGZ) digitaal (via internet) wel mogelijk is.

Het is dus akkoord om digitaal behandelingen uit te voeren rekeninghoudend met bovenstaande voorwaarden. Tevens blijven de overige voorwaarden en eisen die we stellen om in aanmerking te komen voor vergoeding van alternatieve geneeswijze nog steeds van kracht. Zie voor meer informatie onze CZ website

ONVZ vergoedt ook online

Bericht op 14 april 2020 zegt:

Hartelijk dank voor uw e-mail van 27 maart 2020.  
Wij hebben uw vraag intern besproken. Wij sluiten ons aan bij de richtlijnen van VGZ. Onder die voorwaarden zullen wij de digitale consulten vergoeden.

Zilveren Kruis vergoedt ook online

Bericht op 24 april 2020 zegt:

Wij vergoeden complementaire zorg die geen direct fysiek contact vraagt.

De zorgverleners blijven gebruik maken van de landelijke behandel/prestatiecodes met bijbehorende omschrijving. Wij vragen beroepsverenigingen ook hun leden te informeren.

Wilt u uw leden vragen op de nota’s de reguliere landelijke behandel/prestatiecode met omschrijving mee te geven? De omschrijving online consult is geen landelijke behandel/prestatiecode voor deze beroepsgroepen. Zo voorkomen we dat de klant een afwijzing ontvangt en de zorgaanbieder gevraagd wordt een nieuwe nota te maken.

De informatie is terug te vinden op onze website voor zorgaanbieders: Declareren voor alternatieve therapie tijdens de Coronacrisis.