WEERSTAND OP DE ADMINISTRATIE VAN JE PRAKTIJK

Geplaatst op: 18 februari 2022

WEERSTAND OP DE ADMINISTRATIE VAN JE PRAKTIJK

image (3).png

Ook wel ‘Praktijkadministratieweerstand’ genoemd; weerstand op het in orde houden van de administratie van je praktijk.

Ook wel ‘Praktijkadministratieweerstand’ genoemd; weerstand op het in orde houden van de administratie van je praktijk. Gelukkig faciliteert VIV alle benodigde regelgeving en bijbehorende documenten, waardoor je als VIV lid alles in het ledendeel terug kan vinden en het niet zelf hoeft te bedenken. Toch blijkt in de praktijk dat het niet meteen alle weerstand wegneemt, integendeel. De meeste ondernemers zijn gestart uit liefde voor het vak en niet uit liefde voor de bijkomstige administratie …

image (3)
Breng je administratie éénmalig op orde

Eén van onze visiteurs gaf tijdens een bijeenkomst aan hoeveel weerstand ze ervaarde bij collega therapeuten en coaches op het in orde houden van hun praktijkadministratie. Weerstand op alle regelgeving omtrent het documenteren en op orde houden van cliënt- en praktijkgegevens, los van hun financiële administratie: ‘praktijkadministratieweerstand’

Een mond vol voor het gevoel welke mijn collega’s vaak ervaren bij het moeten voldoen aan alle wetten en regels. Het is ook een hele rij van wetten en regels inmiddels waaraan de praktijkadministratie van een zorgverlener moet voldoen; AVG, WKKGZ, VIM, WTZa en WGBO.

Tijdens een visitatie waarbij weerstand was op de bijkomende administratie op deze regelgeving bleek iedere coach of therapeut een eigen verhaal waarom de wetten en regels niet voor hen van toepassing zou zijn. Pas na begrip over de regelgeving veranderde dat.

Tot dan is bij elk verhaal de contradictie voelbaar. Iedere coach en/of therapeut is expert om hun cliënten door weerstand heen te helpen, hun belemmerende overtuigingen, bias, mindset en denkfouten te onderzoeken en ze te helpen naar optimaal functioneren.

Maar hoe zit het met jouw weerstand, belemmerende overtuigen, bias, mindset en denkfouten? Wanneer heb jij voor het laatst een introspectie gehouden over jouw verhaal om je praktijkadministratie niet op orde te hebben?

Bias?

Ja, een confirmatie bias. De neiging om aandacht en waarde te hechten aan informatie die de eigen ideeën, overtuigingen of hypotheses bevestigt. In het algemeen zijn mensen geneigd om informatie zodanig te zoeken, te interpreteren en te onthouden dat deze ondersteuning vormen voor hun persoonlijke ideeën, terwijl minder aandacht wordt besteed aan informatie die deze ideeën tegenspreekt.

Ik bepaal zelf wat ik doe in mijn praktijk, in ben ZZP’er en laat me door zorgverzekeraars niet de les lezen.

Denkfouten?

Ja, de denkfout selectief waarnemen. De aandacht wordt uitsluitend op negatieve details van een situatie gericht, waardoor de hele situatie negatief wordt beoordeeld.

Ik hoef geen klachtenprocedure, want ik krijg nooit klachten.
Ik werk op basis van vertrouwen.

Belemmerende overtuigingen?

Ja, de overtuiging dat je niet hoeft te voldoen aan de wetten en regels. Daarna komt jouw verhaal. Overtuigingen zijn gedachten die je hebt over jezelf en de werkelijkheid. Dingen die je gelooft. Je overtuigingen hebben een sterke invloed op je gedrag. Ze motiveren je om dingen te doen of juist dingen te laten. Wij nemen onze overtuigingen vaak automatisch voor waar aan.

Ik zet mijn tarieven niet op mijn website of in de praktijk,
want dan zien mijn concurrenten dit.

Mindset?

Ja, een vaste mindset. Een vaste mindset (ook wel ‘fixed’ mindset genoemd), maakt het lastiger om je verder te ontwikkelen. Je hebt dan een idee of beeld gevormd waarvan je moeilijk af kan of wil wijken. Of denkend te weten wat het inhoudt, omdat je het misschien van je dokter of tandarts kent, terwijl het ook iets heel anders in kan houden.

Ik hoef geen waarneemovereenkomst. Ik plan mijn afspraken om mijn vakantie heen en verplaats mijn afspraken als ik ziek ben.

image-1-300x225
Reflecteer en onderzoek jouw weerstand

Ga je de introspectie aan?

  • Start met je verhaal op te schrijven, jouw verhaal waarom de wetten en regels niet voor jou gelden, waarom jouw bedrijfsadministratie niet belangrijk is.
  • Onderzoek of er sprake is van een bias, denkfout, belemmerende overtuiging of vaste mindset?
  • Gebruik jouw interventietechniek om je weerstand los te laten of vraag een collega.
  • Bespreek dit tijdens een intervisie met je collega’s.
  • Neem jezelf waar en voel of je nog weerstand voelt.
  • Neem actie en maak je praktijkadministratie op orde.

Wat levert het je op?

Rust. Als je niet voldoet aan de wet geeft dat bewuste en onbewuste onrust. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het heerlijk voelt als alles op orde is. Het geeft een boost aan je professionaliteit en dat voelt goed. Je hebt niet veel nodig om in actie te komen, je moet het gewoon doen.

Lees meer over:

De mindset van een complementaire therapeut

Lees HIER wat de overheid schrijft over wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg