DE HELENDE KRACHT VAN JE EMOTIES

Geplaatst op: 8 juli 2022

DE HELENDE KRACHT VAN JE EMOTIES

image-1.png

Auteur, VIV lid Andrea Luijten – www.avilacoaching.nl

Auteur, VIV lid Andrea Luijten – www.avilacoaching.nl

Foto-Andrea-Luijten-1-300x200
VIV lid – Andrea Luijten

Vele kleine wonden maken groot zeer

De meeste mensen maken dankbaar gebruik van hun rationele denken om met lastige en pijnlijke gebeurtenissen in hun leven om te gaan. Je verstand helpt je om overzicht te houden en oplossingen te vinden. Tegelijkertijd is je ratio ook een manier om weg te blijven van ongemakkelijke gevoelens. Gevoelens als verdriet en angst maken ons kwetsbaar en dat voelt onveilig en ongemakkelijk. Met onze ratio vertellen we onszelf dat het allemaal wel meevalt of dat we niet zo moeten zeuren, want er zijn immers wel ergere dingen in het leven. Zo proberen we onze emoties te sussen, weg te redeneren en te relativeren.

image-3

Emoties uit de vroege jeugd

Veel van onze emotionele verwondingen komen uit onze vroege jeugd, op de leeftijd dat we situaties nog niet goed konden overzien, nog geen goed besef van tijd hadden en ons nog niet in anderen konden verplaatsen. De impact van voorvallen is dan veel groter.

Toen we klein waren en nog volledig afhankelijk van onze ouders of verzorgers kon afwezigheid van hen zelfs doodsangst oproepen. Denk maar eens aan een baby die honger heeft en niet kan beredeneren dat zijn moeder wel gauw zal komen. De pure emotie slaat toe en hij begint te huilen. Of een peuter die zijn moeder even kwijt is en niet weet dat ze net om de hoek staat. Hij voelt zich volledig hulpeloos en alleen en raakt in paniek. En dezelfde machteloosheid of paniek kan ineens weer worden opgeroepen als er in je volwassen leven iets gebeurt dat op de een of andere manier vergelijkbaar is, bijvoorbeeld als iemand die belangrijk voor je is zich letterlijk of figuurlijk van je afkeert, even geen tijd heeft om te luisteren en andere dingen belangrijker lijkt te vinden.

Het hoeft maar enigszins te lijken op (een deel van) je eerdere, nare ervaring en de oude emoties komen naar boven en sturen je vanuit je onderbewuste. Dit is klein trauma. Maar als je al lang je emoties wegduwt stapelen ze op en dan doet het soms behoorlijk zeer.

image-2

Een harnas voor de wonden

Zo lopen we vanaf het eerste prille begin van ons leven emotionele verwondingen op. Situaties die gepaard gaan met allerlei emoties laten sporen achter, vormen als het ware littekens in onze hersenen en ons lichaam. Met behulp van allerlei strategieën of overlevingsmechanismen leren we ermee om te gaan; we zorgen dat we de pijn niet hoeven te voelen en creëren allerlei overtuigingen die ons op dat moment helpen, maar die in ons latere leven ons welzijn behoorlijk in de weg kunnen staan.

We proberen ons te beschermen en stoppen die te pijnlijke emoties weg achter een soort harnas, zo voelen we de pijn niet meer. Sommige mensen gaan hier hun hele leven mee door, het harnas gaat deel uitmaken van hun karakterstructuur. Mensen die willen groeien en hun harnas af willen leggen, komen dan ook oude pijn en oud verdriet tegen. En die horen bij het verwerken. De weg van de persoonlijke groei is een natte weg (tranen).

Transformatie

Transformatie betekent loskomen van een bepaalde vorm en overgaan naar een andere. Dat gebeurt telkens wanneer een levend wezen zich aanpast aan nieuwe omstandigheden. Soms zijn de omstandigheden al lang veranderd, maar hebben we ons nog niet aangepast. Psychologische transformatie betekent dat niet goed verwerkte ervaringen uit het verleden verwerkt worden en een andere uitingsvorm krijgen. De herinnering zelf verandert niet, maar wel de beleving ervan, samen met de overtuigingen die eraan vastgekoppeld zijn.

vrijheid

Jezelf bevrijden

Emotionele wonden ofwel trauma kun je zien als een strak vastzittende knoop, waardoor je niet in staat bent flexibel te reageren en dus niet vrij bent. De transformatie zit hem in het losmaken van de knoop, zodat er meer beweging mogelijk is. Letterlijk, in de zin van stroming van energie in het lichaam. Maar ook de psychische energie komt vrij, waardoor er meer keuzemogelijkheden ontstaan en ruimte voor verandering en groei. Dat doe je door te gaan voelen in je lichaam en luisteren naar de boodschap van je emoties.

Belemmerende overtuigingen, zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik kan het niet’ kunnen worden omgezet in bekrachtigende overtuigingen. Je leert anders kijken naar gebeurtenissen waar je gevoelig voor bent. Bijvoorbeeld als je contact opneemt met iemand en je krijgt geen reactie. Eerst gaf je misschien er de betekenis aan dat die persoon jou niet mag of dat je niet zo belangrijk bent. Als je je innerlijke werk hebt gedaan, word je minder geraakt en bedenk je eerder dat hij of zij misschien druk bezig is met andere zaken. Zodra je minder wordt geraakt, veranderen je oordelende gedachten. En zodra je de gedachten veranderen verandert ook je gevoel. En als logisch vervolg daarop verandert ook je gedrag.

Subjectieve ervaringen en de betekenissen die je aan gebeurtenissen geeft, kun je her programmeren (transformeren) met hulpbronnen (helpende ervaringen). Stel, je voelt je onzeker in een bepaalde situatie en je roept dan een beleving van veiligheid op (een bepaalde situatie waarin je je veilig voelde). Dat zorgt er dan voor dat je gevoel verandert: de knoop die je misschien voelt in je maag verdwijnt, maar ook de starheid in je denken verandert. Je krijgt een andere overtuiging over jezelf (bijvoorbeeld ‘Ik ben helemaal oké, precies zoals ik ben’) en van daaruit kun je anders reageren. Zo kunnen we in ons voelen, denken en doen, transformeren naar patronen die ons leven verrijken.

Eerdere blog die je ook meer informatie geeft over emoties:

Tips bij emotionele stress

Training en boek De helende kracht van je emoties

Vind je dit interessant en wil je meer weten over hoe je voor jezelf kunt zorgen? VIV leden zijn zelfstandig praktijkhouders en onze vereniging is landelijk vertegenwoordigd.

Voor een kennismakting met VIV Lid Andrea Luijten en ‘De helende kracht van je emoties’ kan je in hun agenda kijken https://avilacoaching.nl/home/agenda

Ook zijn er vanuit praktijk Avila boeken geschreven. Meer informatie en bestelmogelijkheden vind je op onze pagina ‘Leesvoer’

image-4-768x381