Over Nascholing "Het lichaam vertelt…" - KTNO: K13341

Nascholing "Het lichaam vertelt…" - KTNO: K13341

Het lichaam vertelt…
Somatic Mindfulness: Lichaamsbewustzijn als weg naar gezond herstel in veerkracht

Deze ervaringsgerichte bijscholing door Mariet Rutten geeft een kijkje in de keuken van Somatic Mindfulness bij onverklaarbare klachten (SOLK/ALK). Is gericht op de taal van het lichaam en het lichaamsgericht begeleiden van cliënten die onbegrepen stress, ziekte, verlies of trauma ervaren.

“Het lichaam zal zich reorganiseren wanneer het veiligheid ervaart.” (Stephen Porges)

Somatic Mindfulness is aandacht hebben voor ervaringen zonder oordeel. De taal van het lichaam: niet in woorden, maar in symptomen. En creëert integratie tussen lichaam en geest waar deze ontbreekt. Het stelt ons in staat onze somatische reacties als één bron van informatie te gebruiken. Vanuit zelfobservatie en het vermogen om afstand te nemen, zonder opnieuw te vervallen in al lang bestaande patronen en het gedrag dat ze voorschijven.

Wie kent als hulpverlener niet die ene cliënt die anders is, onverklaarbare klachten heeft. Die persoon die niet past in het plaatje of een theoretisch model. Waar geen diagnose volgt na onderzoeken en tussen wal en schip is beland in de reguliere hulpverlening? De andersoortige cliënt die niet opgeeft, zoekt naar een remedie voor stress, pijn, vage lichamelijke klachten en bovenal rust. Of misschien rusteloos en gejaagd is, continue aanstaat en piekert. Of worstelt met gevoelens van schuld, schaamte, zelfkritiek, angstig is, vlak of teruggetrokken?

Deze ervaringsgerichte bijscholing is gericht op het lichaamsgericht begeleiden van cliënten die onbegrepen stress, ziekte, verlies of trauma ervaren. Je leert om mensen uit te nodigen om terug te keren naar hun veilige basis en van daaruit zich open te stellen voor hun lichaamssensaties en pijn. De kunst is om beter te leren luisteren naar de taal van het lichaam én met de veelheid aan input (zowel innerlijk als van buitenaf) te durven leren omgaan. Door zelf-ondersteunende technieken en hulpbronnen als: vertragen, voelen, diep luisteren, intuïtief afstemmen, de kracht van adem, zintuigen, stille aandacht en zelfcompassie.

Deze lesdag is gericht op jouw zelfontwikkeling als hulpverlener en ervaringsgericht, door het zelf te ervaren binnen een veilige setting met elkaar, leer je lichaamsprocessen nóg beter gewaar te zijn. Een innovatief programma wat dynamische en verstillende oefening biedt, voor het ontwikkelen van aandacht, bewustzijn, zelfkennis en het vergroten van het vermogen tot zelfregulatie bij een cliënt. De methodieken die worden ingezet komen onder meer uit de Polyvagaal-geïnformeerde Therapie, Trauma Sensitieve Mindfulness, Compassietraining MBCL en Psychologie voor Positieve Gezondheid.

Geldigheid nascholing
De nascholing betreft één dag. Circa 10 werkdagen na de bijeenkomst wordt het bewijs van deelname automatisch in je online dossier gezet. Dit bewijs kan opgevoerd worden voor je nascholingsverplichting 2024.

Aanmelden
Aanmelden kan via de aanmeldknop aan de rechterzijde van deze pagina. Aanmelden is mogelijk tot en met 12 april 2024.

Annulering
Mocht je je na het aanmelden voor de nascholing toch willen afmelden, dit kan kosteloos tot uiterlijk vrijdag 12 april 2024. Meld je af via de website en stuur daarna uitsluitend nog een email naar het secretariaat: info@vivnederland.nl.

Programma van Nascholing "Het lichaam vertelt…"

Op zaterdag 20 april:
9:30 - 10:00 Ontvangst
10:00 - 12:00 Nascholing "Het lichaam vertelt…" deel 1 Door Rutten (Mariet)
12:00 - 13:00 Lunch pauze
13:00 - 17:00 Nascholing "Het lichaam vertelt…" deel 2 Door Rutten (Mariet)

Lees meer over het programma

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
Niet-leden ticket Nascholingsbijeenkomst € 165,00

Annulering
Mocht je je na het aanmelden voor de nascholing toch willen afmelden, dit kan kosteloos tot uiterlijk 12 april 2024. Meld je af via de website en stuur daarna uitsluitend nog een email naar het secretariaat: info@vivnederland.nl.